Alles wat je voor het eerst doet is spannen. Dat geldt ook voor de aankoop van je eerste woning! Bij het maken van deze stap komen er veel dingen op je pad waar je rekening mee moet houden en beslissingen over moet maken, maar geen paniek. Wij geven je informatie over welke fases je kunt verwachten en hoe je hiermee om kunt gaan.
Fase 1 Denk eerst goed na voordat je de beslissing maakt
Het kopen van een huis is grote beslissing, waar je goed over na moet denken voordat je daadwerkelijk de beslissing gaat maken. Bij het kopen van een huis investeer je voor op lange termijn en is het huis ook daadwerkelijk van jou. Verder zijn de maandelijkse lasten ook vrij stabiel voor de komende paar jaren. Je betaalt namelijk elke maand een vast bedrag voor het aflossen van je hypotheek + rente. Bij een huurhuis kan deze kosten nog wel eens verschillen, aangezien de huur elk jaar verhoogd mag worden . Echter is een koophuis niet geheel zonder risico. Het kan namelijk gebeuren dat de huizenmarkt keldert en daardoor jouw hypotheek hoger is dan dat jouw huis waard is. Daarnaast moet je ook alles zelf regelen als er iets kapot gaat. Deze kosten kunnen dan snel oplopen tot wel duizenden euro’s. Je zult voor jezelf dus eerst inzichtelijk moeten hebben welke voordelen en nadelen hangen bij het kopen van een huis, voordat je een huis gaat kopen.
Fase 2 het financiële plaatje
Wanneer je alles op een rijtje hebt gezet en hebt besloten om een huis te kopen, is het tijd om te kijken naar het financiële stuk. Het is namelijk belangrijk om duidelijk te hebben hoeveel geld je maximaal kunt besteden voor een koopwoning en in welke prijsklasse je moet gaan zoeken. Het zou namelijk vervelend zijn dat je dadelijk je droomhuis tegenkomt en je het uiteindelijk niet kan veroorloven. De meeste mensen sluiten een hypotheek af. Het maximale bedrag dat je kan lenen is ook afhankelijk hoeveel je zelf op de bank hebt staan. Houd er rekening mee dat je dus niet alleen geld vrij moet maken voor het daadwerkelijk kopen van de woning, maar ook alle klussen die er wellicht nog aan gedaan moet worden.
Fase 3 de oriëntatiefase
Nu je weet hoeveel je maximaal kan besteden aan een woning, komt nu de leukste fase. Het daadwerkelijk zoeken naar woningen! Je kunt tegenwoordig op verschillende manieren op huizenjacht. Het is mogelijk om een makelaar in te schakelen die voor jou op zoek gaat naar jouw ideale droomhuis, maar het is ook mogelijk om zelf opzoek te gaan naar huizen. Online zijn er verschillende huizenmarkt sites waar je kan rondsnuffelen. Funda is daar bijvoorbeeld erg bekend mee.
Het huis die je op het oog hebt ziet er op de foto’s goed uit, maar je wilt natuurlijk weten hoe het huis er in het echt uit ziet! Bereid je altijd goed voor als je naar een bezichtiging gaat. Bedenk van te voren een aantal vragen die je graag zou willen stellen.
Tip! Schrijf de vragen op een papiertje of in je telefoon, zodat je zeker weet dat je niks vergeet tijdens de bezichtiging.
Let tijdens de bezichtiging ook op eventueel beschadigde deuren, ramen en muren. Dit zijn allemaal gebreken die je zo met het blote oog kan zien. Helaas zijn er soms ook gebreken je niet zo snel opvallen. Denk daarbij aan lekkages, rottend hout of asbest. Vraag hier dus ook naar. De verkoper heeft namelijk de plicht om zulke dingen te vermelden.
Fase 4 bieden op een huis
Na de bezichtiging ben je helemaal verliefd geworden op het huis. Het wordt tijd om je eerste bod te doen. Het bepalen van een openingsbod is niet altijd even makkelijk. Je wilt namelijk niet te veel betalen, maar wilt ook zeker niet te weinig bieden en dat je daardoor het risico loopt dat iemand anders met jouw woning er vandoor gaat. Verzamel daarom wat achtergrondinformatie over het huis zelf, de buurt waar het instaat en wat de gemiddelde waarde is van de huizen in de buurt. Vind je dit te lastig? Het is mogelijk een aankoopmakelaar hiervoor in te schakelen. Hij of zij helpt je bij het bieden en onderhandelen van een juiste bod.
Fase 5 Het bod is geaccepteerd!
Na een spannende onderhandeling heeft de verkoper van het huis je bod eindelijk geaccepteerd. Gefeliciteerd! Nu moet er alleen nog een aantal administratieve dingen geregeld worden. De eerste stap die je meestal zet, nadat het bod is geaccepteerd, is het ondertekenen van een voorlopig koopcontract. In deze overeenkomst staat vast dat je besloten hebt het huis gaat kopen. Je hebt natuurlijk nog steeds recht op de wettelijke bedenktijd van drie dagen, maar als je na die drie dagen terugkrabbelt, moet je meestal 10% van de koopsom betalen. Om het huis uiteindelijk ook echt te kunnen kopen, sluit je een hypotheek af samen met jouw hypotheekadviseur. Vervolgens ga je naar de notaris om alle officiële documenten te ondertekenen. Na het tekenen van alle papieren is het huis eindelijk van jou!