De beslissing is gemaakt. Je gaat jouw huis verkopen! Maar wat nu? Bij het maken van deze keuze brengt het vaak een hoop andere beslissingen met zich mee die je moet overwegen. Ga je het huis zelf verkopen of laat je dit doen door een makelaar? Hoe kies je de juiste makelaar? Hoe werkt het onderhandelen en wat staat er nu precies op een koopovereenkomst? Soms zie je door het bomen het bos niet meer. Wij geven daarom een paar tips voor de verkoop van jouw huis!
Tip 1 Beslis wie verantwoordelijk is voor de verkoop van jouw huis
Wanneer je jouw huis wilt verkopen, moet je natuurlijk eerst de beslissing maken of je dit zelf gaat doen of dat je het laat doen door een makelaar. Aan beiden zitten natuurlijk voor en nadelen. Wanneer je het zelf doet bespaart het je een hoop geld. Daarnaast ben je zelf ook flexibeler in tijd. Je kunt zelf bepalen wanneer de bezichtiging plaatsvindt en niemand kent het huis ook beter dan jijzelf. Je kunt daardoor vanuit eigen ervaring vertellen hoe het is om daar te wonen en te leven. Echter kost het wel vaak veel tijd en energie, als je dus nog een fulltime baan hebt en nog een heel gezin waar je voor moet zorgen is dit niet helemaal ideaal. Bij inschakelen van een makelaar kun je dus bijna alles uit handen geven. Zij kennen meestal ook de markt en hoe ze jouw huis snel en voor een schappelijke prijs kunnen verkopen. Het is soms ook mogelijk om een gedeelte uit te besteden. De meeste makelaars bieden namelijk ook deeldiensten aan.
Tip 2 Een goede presentatie is key
De fotoreportage van een woning is een van de meest belangrijkste onderdelen voor de verkoop. Voordat mensen daadwerkelijk een huis gaan bezichtigen, zijn de foto’s meestal het eerste wat zij zien. Het is daarom ook meestal aan te raden om een professionele fotograaf in te schakelen. Zij hebben er meestal een goed oog voor hoe ze jouw woning aantrekkelijk op de foto kunnen krijgen. Zelf kun je natuurlijk ook zeker iets bijdragen voor succesvolle woning foto’s. Zorg ervoor dat de woning er netjes en verzorgd uitziet en dat er voldoende licht binnen kan komen. Ruim wat op, doe de gordijnen open, verplaats eventueel de planten voor het raam.
Alleen een fotoreportage is meestal niet voldoende. Een sterk en wervende tekst is net zo belangrijk. Mensen willen meestal een totaalbeeld van de woning. Dit is een taak dat het beste door jou geschreven kan worden, want wie ken het huis nu beter dan jijzelf? Vertel dus iets over de eigenschappen van het huis, voor wie het geschikt, in wat voor buurt staat het etc.
Tip 4 Handel de zaken netjes af
Nadat de potentiële kopers nog steeds overtuigd zijn van de woning wordt het tijd voor de onderhandeling. Helemaal aan het begin van het proces heb je, als het goed, al vastgesteld wat de vraagprijs zal moeten zijn. Dit wilt echter niet altijd garanderen dat je er ook echt de vraagprijs voor krijgt. Er zijn potentiële kopers die nog altijd wat van de prijs willen snoepen. Houd daar dus rekening mee. Als er dus bijvoorbeeld gebreken in het huis zijn die door de potentiële koper gefixt moet worden, wees dan ook redelijk met de prijs die je hanteert. Wanneer de deal rond is zal er nog een hoop papierwerk geregeld moeten worden. Het belangrijkste is het koopcontract. Dit is namelijk de schriftelijke overeenkomst tussen de koper en verkoper van de woning. Daarbij moet je allerlei documenten aanleveren die daarvoor belangrijk zijn, zoals een definitief energielabel, akte van levering en bij de verkoop van een appartement een splitsingsakte. Het is meestal ook verstandig om de afhandeling van de verkoop van een woning te laten doen door een makelaar.